Ενδοοικογενειακή βία Νομικές συμβουλές

Τι είναι ενδοοικογενειακή βία;

Ενδοοικογενειακή βία είναι η άσκηση βίας μέσα στα πλαίσια της οικογένειας που απαγορεύεται ρητά από το άρθρο 2 του Ν. 3500/2006. Ως Ενδοοικογενειακή βία θεωρείται η πρόκληση σωματικών βλαβών, ακόμη και ελαφρών, ο εξαναγκασμός σε πράξη ή παράλειψη (παράνομη βία), οι απειλές και τα σεξουαλικά αδικήματα (βιασμός, κατάχρηση σε ασέλγεια, προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας).

Ο ανωτέρω νόμος, προστατεύοντας το θεσμό της οικογένειας, τιμωρεί πολύ αυστηρά κάθε βίαιη συμπεριφορά σε βάρος συγγενών, συζύγων ή μόνιμων συντρόφων και ανηλίκων τέκνων. Μάλιστα η ποινική δίωξη για τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας ασκείται αυτεπαγγέλτως, χωρίς να χρειάζεται το θύμα να ασκήσει έγκληση - μήνυση, αρκεί μόνο η αναφορά του περιστατικού ενώπιον των αρχών από το ίδιο το θύμα ή από τρίτο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, υπάρχει επείγουσα ανάγκη προσωρινής ρύθμισης της κατάστασης και το δικαστήριο έχει τη δυνατότητα να διατάξει άμεσα την απομάκρυνση του δράστη από την οικογενειακή κατοικία, τη μετοίκηση του από αυτή καθώς και την απαγόρευση προσέγγισης της εν λόγω κατοικίας, του χώρου εργασίας του θύματος, τις κατοικίες στενών συγγενών και τα εκπαιδευτήρια των ανηλίκων τέκνων.

Συχνά η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί μεμονωμένη συμπεριφορά αλλά μία πολυετή συμπεριφορά του δράστη σε βάρος του θύματος που συνδυάζετε με συνεχή υποτίμηση και απαξίωση του, κοινωνική απομόνωση του, άμεσες ή έμμεσες απειλές, ψυχολογική βία (προσβολές και εξευτελισμό) και πλήρη έλεγχο συναισθηματικό και οικονομικό σε βάρος του θύματος με αποτέλεσμα αυτό να ζει με διαρκή φόβο και να αισθάνεται ανήμπορο να βρει διέξοδο από την κακοποιητική συμπεριφορά.

Η αντιμετώπιση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας προϋποθέτει γρήγορη νομική αντιμετώπιση. Οι σωστές δικαστικές ενέργειες μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα ώστε να προστατευθεί το θύμα και να τιμωρηθεί ο δράστης. Πέραν όλων των ανωτέρω, η άσκηση ενδοοικογενειακής βίας αποτελεί ισχυρό τεκμήριο κλονισμού του έγγαμου βίου, δηλαδή το διαζύγιο εκδίδεται με υπαιτιότητα του δράστη, ενώ όταν στρέφεται σε βάρος ανηλίκων τέκνων αποτελεί περίπτωση κακής άσκησης γονικής μέριμνας.

Νομικές συμβουλές σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας

- Επικοινωνήστε τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με κοντινά σας πρόσωπα, περιστατικά που δεν μπορούν να αποδειχθούν με άλλο τρόπο μπορούν να αποδειχθούν με την κατάθεση των ανθρώπων αυτών.

- Κρατείστε αποδεικτικά στοιχεία αν υπάρχουν, όπως φωτογραφίες, μηνύματα και ιατρικά έγγραφα.

- Μην αισθάνεστε φόβο, η δικαστική διαδικασία θα σας εξασφαλίσει πλήρη και άμεση προστασία.

- Προστατεύστε το εαυτό σας και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας σας σήμερα.

- Είναι βέβαιο ότι η συμπεριφορά του δράστη θα χειροτερεύει αν δεν λάβετε μέτρα.

- Δεν είστε μόνος/η, ο/η δικηγόρος σας, η αστυνομία, τα δικαστήρια θα φροντίσουν για την ασφάλεια σας.

Τι μπορείτε να κάνετε εάν βιώσετε ενδοοικογενειακή βία ή αντιληφθείτε άσκηση ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος άλλου;

Καλέστε το 100.

Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms) στο 100,
με ακριβή διεύθυνση,
Ονοματεπώνυμο και
Είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από το/τη σύζυγό μου»).

Εάν δεν μπορείτε εσείς να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από συγγενή, φίλο ή γείτονα, ή το γιατρό σας ή οποιονδήποτε βρεθεί κοντά σας).

Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στο γιατρό όλη την αλήθεια.

Υποβάλλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΤΥΧΙΑ ΑΠΟΔΕΚΤΑ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΓΝΩΣΗ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΕ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΣΕΠ

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ