Δικαιώματα του κατηγορουμένου

Η δικηγόρος Θεσσαλονίκης παραθέτει τα δικαιώματα του κατηγορουμένου
- Δικαίωμα σιωπής (273§2 ΚΠΔ). Η σιωπή δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως αποδοχή της ενοχής του κατηγορουμένου. Αποτελεί μόνο εκδήλωση της προσωπικότητας του κατηγορουμένου.
- Δικαίωμα παράστασης με συνήγορο και επικοινωνίας μαζί του: η εκπροσώπηση του κατηγορουμένου από συνήγορο είναι υποχρεωτική σε ορισμένα εγκλήματα (πχ. στα κακουργήματα). Αν δεν έχει διορίσει συνήγορο ίδιος ο κατηγορούμενος είναι υποχρεωμένο το δικαστήριο να του διορίσει.
- Δικαίωμα να λάβει προθεσμία για απολογία: έχει δικαίωμα να λάβει προθεσμία τουλάχιστον 48 ωρών για να απολογηθεί και να προετοιμάσει την υπεράσπισή του
- Δικαίωμα να λάβει αντίγραφα της δικογραφίας: από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η συλλογή των εγγράφων της δικογραφίας και αυτή σχηματιστεί ως σύνολο, τόσο ο κατηγορούμενος όσο και ο πολιτικώς ενάγων έχει το δικαίωμα να λάβει αντίγραφά της και να πληροφορηθεί το περιεχόμενό της.
- Δικαίωμα ενημέρωσης για τα δικαιώματά του: ήδη από το στάδιο της σύλληψης και εξέτασής του ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα να ενημερωθεί για το σύνολο των δικαιωμάτων του. Αν δεν ενημερωθεί έχουμε απόλυτη ακυρότητα της πράξης ή της διαδικασίας (171§1δ ΚΠΔ).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΤΥΧΙΑ ΑΠΟΔΕΚΤΑ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΓΝΩΣΗ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΕ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΑΣΕΠ

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ